Jakich składników pokarmowych unikać w codziennej diecie?
Dobrze skomponowana dieta może przynieść wiele korzyści. Bardzo łatwo jednak wpaść w pewne pułapki żywieniowe, które mogą zaprzepaścić nasz sukces. Czego więc powinniśmy unikać?
Niechciane tłuszcze
Z drugiej strony wymienić można wiele zagrożeń związanych z przejadaniem się. W takiej sytuacji wzrasta bilans energetyczny, co wiąże się ze zbyt częstym spożywaniem produktów wysokoenergetycznych. Częstym błędem żywieniowym jest również nadmierne spożywanie tłuszczów zwierzęcych, które mają wpływ na wzrost poziomu cholesterolu we krwi, a także zwiększają ilość dostarczanych nasyconych kwasów tłuszczowych. Wielu osobom ciężko wykluczyć z codziennego menu masło, śmietanę, majonez czy tłuste sosy bądź dressingi, które są bogatym źródłem tłuszczów zwierzęcych. Podobnie zresztą jak tłuste mięsa i wędliny, a także potrawy z grilla, które tak często spożywamy szczególnie latem. Co gorsza, nawet jeżeli przygotujemy je bez dodatku tłuszczu, to i tak będą one zawierać znaczną jego ilość.A może jednak ryba?
Warto więc od czasu do czasu sięgnąć po ryby, które dostarczają organizmowi bardzo duże ilości bardzo istotnych kwasów tłuszczowych n-3. Niestety najczęściej przyjęło się przyrządzanie ryby smażonej, a niestety nie jest to najlepszy wybór, ponieważ podczas smażenia dochodzi do niepotrzebnego utleniania kwasów n-3.Zobacz również:
Przyrządzając ryby często używamy zbyt dużej ilości soli kuchennej, która w komponowaniu zdrowej diety, powinna być ograniczona do koniecznego minimum. Śledź solony to częsty gość na polskich stołach, który zawiera wiele składników, których powinniśmy unikać. Przyrządzany jest dość często w śmietanie, która nie dość, że jest dodatkowym źródłem soli, to jeszcze zwiększa kaloryczność posiłku i zawiera nasycone tłuszcze zwierzęce.
Słodkie przekąski twój wróg
Największym wrogiem każdej diety są słodkie przekąski, które najczęściej spożywamy na szybko w pracy lub gdy dopada nas uczucie głodu, a nie mamy czasu żeby przyrządzić sobie bardziej wartościowy posiłek. Jest to niestety łatwa droga do zdobycia kolejnych niechcianych kilogramów. Słodycze co prawda zaspokajają na chwilę uczucie głodu, ale są również źródłem szkodliwie działających kwasów tłuszczowych nasyconych oraz izomerów trans, które wytrącają się podczas procesu uwodornienia tłuszczów roślinnych). Stąd właśnie wniosek, że z głodem powinniśmy „walczyć” kanapką, a nie batonikiem czy ciastkiem.Co pić?
Dla wielu osób słodkie napoje są elementem codziennego menu, a cukrów prostych dostarczyć mogą przecież i owoce czy warzywa. Należy jednak pamiętać, że osoby walczące z nadwagą czy otyłością, powinny unikać nadmiernego spożywania owoców kosztem warzyw, gdyż są one bardziej kaloryczne.Mogłoby się wydawać, że soki owocowe i warzywne, to samo źródło zdrowia. Jednakowoż nawet w ich przypadku powinniśmy sprawdzać na etykietach czy przypadkiem nie są dodatkowo słodzone cukrem. Jest to o tyle istotne, że duża zawartość cukrów w diecie zmniejsza zapotrzebowanie na inne, zalecane w zdrowej diecie składniki takie jak węglowodany złożone. Bogatym ich źródłem są takie produkty jak: ciemne pieczywo, kasza, ryż, płatki owsiane i kukurydziane czy też nasiona roślin strączkowych.
Czego jeszcze powinniśmy unikać?
Innymi składnikami, których powinniśmy unikać, albo przynajmniej spożywać jak najmniej są izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasy tłuszczowe nasycone oraz cukry proste.To właśnie te składniki pokarmowe odpowiadają w dużej mierze za występowanie nadwagi i otyłości, a poza tym również chorób dietozależnych, takich jak, np. nadciśnienie tętnicze czy hipercholesterolemia. Nie zapominajmy więc o tym, aby spożywać pokarmy, które mają jak najmniej sztucznych substancji. Dlatego też ważne jest, aby starać się czytać etykiety produktów i porównywać je z innymi, tak aby wybrać ten, który jest najzdrowszy.
Autor:
Marta Plaza