Odżywianie - zasada równowagi kwasowo - zasadowej
Odżywianie zgodnie z zasadą kwasowo-zasadową wiąże się z wprowadzeniem do jadłospisu większych ilości produktów zasadowych, a ograniczeniem spożywania produktów kwasowych. Główną regułą takiego odżywania jest założenie, że należy spożywać w 80% pokarmy zasadowe, a w 20% produkty kwasowe lub kwasotwórcze.
Produkty zasadowe
W produktach mających właściwości zasadowe udział zasadowych substancji mineralnych znacznie przewyższa zawartość kwaśnych minerałów.Które składniki zaliczamy do zasadowych substancji mineralnych?
- magnez
- wapń
- potas
Substancje mineralne mają charakter kwasowy lub zasadowy. Dostarczane organizmowi węglowodany mieszczą się w kategorii „cukry”. Są źródłem energii, która okazuje się być bardzo pomocna w procesie przemiany materii, produkcji ciepła i aktywności mięśni.
Zobacz również:
Które produkty zaliczamy do zasadowych?
- większość warzyw
- grzyby
- owoce
- mleko krowie
- śmietana
Które produkty zaliczamy do kwasowych?
- mięso
- ryby
- ser
- zboża
- tłuszcze rafinowane
- orzechy