Prawidłowe żywienie dorosłego człowieka - cele
Żywienie zaspokaja zapotrzebowanie organizmu człowieka na energię i różne składniki pokarmowe i odżywcze. Prawidłowe żywienie polega na całkowitym pokryciu zapotrzebowania organizmu na wszystkie składniki odżywcze potrzebne do życia i rozwoju i zachowania zdrowia.
Do składników pokarmowych należą:
- tłuszcze
- węglowodany
- białka
- składniki mineralne
Składniki mineralne do organizmu człowieka:
- dostarczają energii niezbędnej do utrzymania podstawowych procesów życiowych
- dostarczają substancji służących do budowy nowych i odbudowy tkanek i komórek
- regulują procesy przemiany materii w organizmie człowieka
Aminokwasy
Istnieje 10 niezbędnych aminokwasów, których organizm ludzki nie jest sam w stanie wytworzyć. Należą do nich aminokwasy egzogenne, które wchodzą w skład pełnowartościowych białek. Znajdują się one w w produktach białkowych pochodzenia zwierzęcego jak również w mięsie i produktach mięsnych, mleku i jego przetworach oraz w jajkach.Zobacz również:
Nienasycone kwasy tłuszczowe
Należą do nich kwas linolowy, alfa-linolenowy, arachidonowy.
Składniki mineralne i makroelementy
Do makroelementów należą wapń, fluor, żelazo, jod, magnez, potas, sód, chlor, siarkaMikroelementy to: cynk, miedź, mangan, kobalt, molibden, selen, fluor, chrom, nikiel, krzem, tytan, wanad.
Cukry
Należą do nich glukoza, fruktoza, galaktoza. Są one niezbędnym składnikiem do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.Witaminy
Istnieje 18 witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Należą do nich witamina A, D, K, C, B1, B2, B6, B12, H, PP oraz kwas foliowy, pantotenowy, liponowy, raaminobenzoesowy, cholina, inozytol, rutyna.Warunki prawidłowego żywienia człowieka dorosłego:
1. Odpowiedni dobór jakościowy i ilościowy produktów spożywczych. Chodzi tutaj o zaplanowanie prawidłowej ilości pokarmów przeznaczonych do spożycia na jeden dzień dla 1 osoby2. Prawidłowy rozdział pokarmów przeznaczonych do spożycia na poszczególne posiłki
3. Wybór technik kulinarnych, które pozwalają zachować jak najwięcej wartości odżywczych
Aby żywienie człowieka można było uznać za właściwe, muszą zostać spełnione wszystkie wyżej wymienione warunki jednocześnie.