Wady i zalety żywności modyfikowanej genetycznie
Wielu z nas zastanawia się jakie korzyści niesie ze sobą żywność modyfikowana genetycznie. Przez niektórych uważana jest za źródło zagrożeń dla zdrowia człowieka. A jak jest w rzeczywistości? Otóż okazuje się, że tego rodzaju żywność przynosi tak samo dużo korzyści jak i zagrożeń.
Jakie są zalety takiej żywności?
- Po pierwsze uprawy ryżu oraz kukurydzy są w większym stopniu odporne na zagrożenia ze strony szkodników, a tym samym dają większe plony.
- Po drugie przy takiej żywności istnieje możliwość zwiększenia zawartości witamin i składników mineralnych w produktach.
- Po trzecie można ulepszyć niektóre produkty, np. pomidory pozbawia się genu odpowiedzialnego za mięknięcie skórki. W ten sposób łatwiej się je przechowuje i transportuje.
- Po czwarte można korzystnie zmodyfikować mięso. Zawiera ono więcej przyswajanego białka oraz geny redukujące ilość cholesterolu.
Zobacz również:
Jakie są wady żywności modyfikowanej?
- Po pierwsze taka żywność może mieć mniejszą wartość odżywczą.
- Po drugie często dochodzi do maskowania świeżości produktów. Czasami pięknie wyglądający pomidor okazuje się mieć kilka tygodni.
- Po trzecie żywność modyfikowana może powodować alergie.
- Po czwarte żywność modyfikowana może być powodem wystąpienia chorób nowotworowych.
- Po piąte taka żywność może stanowić zagrożenie dla środowiska naturalnego.
Jakie produkty są modyfikowane genetycznie?
- Mąka z soi i kukurydzy
- Cukier z buraków cukrowych
- Olej z rzepaku i słonecznika
- Bulwy ziemniaczane
Jak można odróżnić żywność konwencjonalną od modyfikowanej?
- W pierwszej kolejności należy zauważyć, że żywność modyfikowana jest oznaczona.
- Po drugie także na żywności konwencjonalnej możemy znaleźć napisy „GMO FREE” lub „NO GMO”.