Szukaj

Wady i zalety żywności modyfikowanej genetycznie

Wielu z nas zastanawia się jakie korzyści niesie ze sobą żywność modyfikowana genetycznie. Przez niektórych uważana jest za źródło zagrożeń dla zdrowia człowieka. A jak jest w rzeczywistości? Otóż okazuje się, że tego rodzaju żywność przynosi tak samo dużo korzyści jak i zagrożeń.

Podziel się
Pomidory
Przez żywność genetycznie modyfikowaną rozumiemy wszelkiego rodzaju artykuły spożywcze, które zawierają produkty podlegające modyfikacji genetycznej. Przez to pojęcie rozumiemy również żywność wyprodukowaną z roślin lub zwierząt, które były w jakiś sposób wcześniej ulepszane przy pomocy technik inżynierii genetycznej.

Jakie są zalety takiej żywności?

  • Po pierwsze uprawy ryżu oraz kukurydzy są w większym stopniu odporne na zagrożenia ze strony szkodników, a tym samym dają większe plony.
  • Po drugie przy takiej żywności istnieje możliwość zwiększenia zawartości witamin i składników mineralnych  w produktach.
  • Po trzecie można ulepszyć niektóre produkty, np. pomidory pozbawia się genu odpowiedzialnego za mięknięcie skórki. W ten sposób łatwiej się je przechowuje i transportuje.
  • Po czwarte można korzystnie zmodyfikować mięso. Zawiera ono więcej przyswajanego białka oraz geny redukujące ilość cholesterolu.

Jakie są wady żywności modyfikowanej?

  • Po pierwsze taka żywność może mieć mniejszą wartość odżywczą.
  • Po drugie często dochodzi do maskowania świeżości produktów. Czasami pięknie wyglądający pomidor okazuje się mieć kilka tygodni.
  • Po trzecie żywność modyfikowana może powodować alergie.
  • Po czwarte żywność modyfikowana może być powodem wystąpienia chorób nowotworowych.
  • Po piąte taka żywność może stanowić zagrożenie dla środowiska naturalnego.
Większość ludzi godzi się na sprzedawanie towarów modyfikacji genetycznej w sklepach, aczkolwiek taka żywność powinna być odpowiednio oznaczona. Każdy potencjalny konsument powinien móc mieć wybór pomiędzy żywnością produkowaną w sposób tradycyjny, a tą modyfikowaną genetycznie. Wymogi UE określają, że na każdym produkcie z upraw modyfikowanych powinien się znajdować napis w kolorze kontrastowym „produkt genetycznie modyfikowany”.

Jakie produkty są modyfikowane genetycznie?

  • Mąka z soi i kukurydzy
  • Cukier z buraków cukrowych
  • Olej z rzepaku i słonecznika
  • Bulwy ziemniaczane
Dodatkowo taka żywność może stanowić skład jogurtów, lodów, zup w proszku, płatków śniadaniowych, konserw, słodzików czy przetworów owocowych, warzywnych i mięsnych.

Jak można odróżnić żywność konwencjonalną od modyfikowanej?

  • W pierwszej kolejności należy zauważyć, że żywność modyfikowana jest oznaczona.
  • Po drugie także na żywności konwencjonalnej możemy znaleźć napisy „GMO FREE” lub „NO GMO”.