Szukaj

Właściwości jabłek

Jabłko posiada szereg właściwości, a dokładnie wysoką zawartość witamin i składników mineralnych. Z tego powodu, jabłko często określane jest jako król owoców. Prócz niedocenionych właściwości, jabłko ma również mnóstwo zastosowań w kuchni, domu a także ogrodzie.

Podziel się
Czerwone jabłko trzymane w dłoni Fot. Petr Kratochvil / publicdomainpictures.net

Dostępne są wszędzie, bo drzewo jabłkowe zasadzić można nawet na podwórku i czerpać korzyści z własnych owoców pracy i pielęgnowania drzewa. Z jabłek bardzo popularne są również kompoty z tym że, wiele osób stanowczo przesładza te naturalne soki. Jednak same jabłka, zawierają mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Do tych składników zaliczyć można:

  • wysoką zawartość kwasów owocowych,
  • witaminy A, B2, B2, C i E,

Prócz tego, jabłka działają korzystnie na poprawę przemiany materii w organizmie człowieka. Stosowane są również w dietach odchudzających, ponieważ są niskokaloryczne. Dodatkowo powodują efekt osłabiający odczuwanie apetytu. Polecane są każdemu, dzieciom i dorosłym, dlatego, że wzmacniają system immunologiczny i są lekkostrawne, co w przypadku diety seniorów jest bardzo istotnym elementem.

Cenne substancje w jabłkach:

  • Przeciwutleniacze – działają przeciw nowotworom wątroby czy jelita grubego. Ponadto chronią system nerwowy przed stresem, co zapobiec może wystąpieniu depresji sezonowej czy chorobie Alzheimera i Parkinsona.
  • Pektyny – działają przeczyszczająco dla organizmu i jednocześnie regulują florę bakteryjną w jelicie grubym. Dzięki tym związkom, jabłka mogą stanowić idealną ochronę jak i zarówno lek przeciw biegunce. Podobnie ma się przy zaparciach. Pektyny również oczyszczają organizm, neutralizując nadmiar zebranych w nim substancji toksycznych, co w efekcie powoduje obniżenie stężenia cholesterolu we krwi.
  • Potas – jego ilości w jabłku są całkiem spore, gdyż jest to wartość ok. 134 mg. Potas bardzo korzystnie wpływa na układ nerwowy jak i pracę serca. Dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy organizmu.
  • Krzem – wpływa na zdrowie paznokci, włosów i skóry. Określany jest mianem „pierwiastka urody”, co wynika oczywiście z jego pozytywnych działań dla organizmu.

Jabłka ważne w każdej diecie

W większości diet, zalecane są surowe owoce, a w szczególności jabłka. Ich szereg cennych składników wpływa nie tylko zdrowie jak i na samopoczucie. Spożywane regularnie przez cały rok, dostarczają mnóstwo sił, poprawiają kondycję paznokci, włosów jak i ich wyglądu. Wzmacniają układ odpornościowy co jest bardzo ważne w zimie, gdyż organizmowi brakuje witamin płynących ze światła słonecznego, które ma podobne działania jak niektóre witaminy zawarte w owocach. Dlatego, pozwolić może uniknąć między innymi depresji sezonowej czy przygnębienia.