Szukaj

Żywienie osób z hipoglikemią

Hipoglikemia oznacza niski poziom glukozy we krwi. Choroba w większym stopniu dotyczy chorych na cukrzycę pierwszego typu, którzy zmuszeni są wstrzykiwać sobie insulinę do krwi. Rzadziej hipoglikemię spotykamy u cukrzyków typu drugiego. Choroba bywa nazywana reakcją insulinową. Przytrafia się nawet tym, którzy robią wszystko co konieczne, by zapanować nad cukrzycą.

Podziel się
Jeżyny

Jakie są objawy hipoglikemii?

  • drżenie rąk
  • zawroty
  • wzmożone pocenie
  • uczucie głodu
  • bóle głowy
  • bladość skóry
  • wahania nastroju
  • osłabienie
  • dezorientacja
  • mrowienie w okolicach ust

Żywienie przy hipoglikemii

Które produkty są dozwolone?
  • wszystkie warzywa
  • większość owoców
  • niesłodzone soki żurawinowe i warzywne
  • herbaty ziołowe
  • kawa bezkofeinowa
  • substytuty kawy

Dieta cukrzycowa

Po wstaniu z łóżka
  • miseczka jogurtu lub połówka grejpfruta
Śniadanie
  • jajko + 1 kromka chleba + herbata ziołowa
Dwie godziny po śniadaniu
  • dwie garści surowych orzechów lub pestek dyni zmieszanych z ziarnami słonecznika
Obiad
  • surówka + warzywa + kromka chleba + deser + napój
Dwie godziny po obiedzie
  • dwie garści surowych orzechów lub pestek dyni zmieszanych z ziarnami słonecznika lub dwa owoce
Dwie godziny przed kolacją
  • surowe orzechy + ser + seler + warzywa
Kolacja
  • zupa + porcja mięsa, ryby lub drobiu + napój
Dwie godziny po kolacji
  • deser
Dwie godziny przed pójściem spać
  • garść owoców lub owoc
Dozwolone desery:
  • owoce
  • niesłodzone jogurty

Których produktów powinniśmy unikać?

  • alkohol
  • słodycze
  • kofeina
  • napoje poddane chemicznym procesom usuwania kofeiny
  • winogrona, rodzynki, śliwki, daktyle, banany
  • pączki, dżemy, galaretki, marmolady