Żywienie osób z hipoglikemią
Hipoglikemia oznacza niski poziom glukozy we krwi. Choroba w większym stopniu dotyczy chorych na cukrzycę pierwszego typu, którzy zmuszeni są wstrzykiwać sobie insulinę do krwi. Rzadziej hipoglikemię spotykamy u cukrzyków typu drugiego. Choroba bywa nazywana reakcją insulinową. Przytrafia się nawet tym, którzy robią wszystko co konieczne, by zapanować nad cukrzycą.
Jakie są objawy hipoglikemii?
- drżenie rąk
- zawroty
- wzmożone pocenie
- uczucie głodu
- bóle głowy
- bladość skóry
- wahania nastroju
- osłabienie
- dezorientacja
- mrowienie w okolicach ust
Żywienie przy hipoglikemii
Które produkty są dozwolone?- wszystkie warzywa
- większość owoców
- niesłodzone soki żurawinowe i warzywne
- herbaty ziołowe
- kawa bezkofeinowa
- substytuty kawy
Dieta cukrzycowa
Po wstaniu z łóżka- miseczka jogurtu lub połówka grejpfruta
Zobacz również:
- jajko + 1 kromka chleba + herbata ziołowa
- dwie garści surowych orzechów lub pestek dyni zmieszanych z ziarnami słonecznika
- surówka + warzywa + kromka chleba + deser + napój
- dwie garści surowych orzechów lub pestek dyni zmieszanych z ziarnami słonecznika lub dwa owoce
- surowe orzechy + ser + seler + warzywa
- zupa + porcja mięsa, ryby lub drobiu + napój
- deser
- garść owoców lub owoc
- owoce
- niesłodzone jogurty
Których produktów powinniśmy unikać?
- alkohol
- słodycze
- kofeina
- napoje poddane chemicznym procesom usuwania kofeiny
- winogrona, rodzynki, śliwki, daktyle, banany
- pączki, dżemy, galaretki, marmolady