Dieta dwulatka
Wprowadzenie nowych nawyków żywieniowych nie musi być dla rodziców problemem. Często bywa tak, że maluch sam domaga się tego samego jedzenia, które spożywają dorośli. Przy doborze produktów dla dwulatka, należy kierować się zdrowym rozsądkiem i z uwagą czytać etykiety. Jest to bardzo ważne, ze względu na jego nawyki żywieniowe, których kształt odzwierciedli się w przyszłości.
Podstawowe zasady w diecie dwulatka
Każdy dwulatek przechodzi w swoim życiu zmianę nawyków żywieniowych i z tego też względu należy wprowadzić parę podstawowych zasad, które będą miały korzystny wpływ na jego zdrowie.
Regularność
Ważne jest, aby dostarczać dziecku posiłki co 3 – 4 godziny dziennie, o stałych porach. Pozwoli to kontrolować uczucie sytości i głodu przez malucha.
Odpowiednia ilość posiłków
Tak samo jak w przypadku dorosłych, tutaj również ważna jest ilość spożywanych w ciągu dnia posiłków. Wynosi ona 5 i składa się z trzech pokarmów sytych i dwóch uzupełniających.
Różnorodność pokarmów
Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu dwulatka, powinno się stosować różnorodność pokarmów. Pozwoli ona na optymalne pokrycie zapotrzebowania na składniki odżywcze. Jeśli zasady te zostaną zaakceptowane, a następnie wcielone w życie codzienne dwulatka, pora przejść do konkretów, jakimi są odpowiednio dobrane produkty.
Co należy podawać dwulatkowi?
Kiedy zdecydujemy się wprowadzić do diety dwulatka nowe nawyki żywieniowe, powinniśmy uprzednio zapoznać się z produktami, które bez obaw można mu podawać. Ważną kwestią jest przyrządzenie pokarmu, który będzie kolorowy i zabawnie udekorowany. Dziecko wykaże wówczas większe zainteresowanie, a konsumpcja okaże się przyjemnością, a nie obowiązkiem. Pamiętaj, aby nie zanudzić dwulatka tymi samymi produktami, które posiadają podobny smak. Nie zmuszaj go do jedzenia, ponieważ to tylko pogorszy sprawę, maluch sam powinien wykazać ciekawość i zainteresowanie danym przysmakiem. Należy ostrożnie podawać posiłki, w niewielkich ilościach, tak aby w przypadku wystąpienia alergii, szybko zareagować, a kolejno wyeliminować dany produkt z diety. Odpowiednia ilość witamin i minerałów to podstawa w jadłospisie dwulatka, dlatego trzeba go racjonalnie i z pomysłem układać. Sprawdź, co bezpiecznie można podać maluchowi!
- owoce – możesz traktować jako osobny posiłek, podając dziecku w porze drugiego śniadania lub podwieczorku jedno małe jabłko lub banana,
- białko – w tym mleko i przetwory mleczne, które są cennym źródłem wapnia i przyczyniają się do odpowiedniego wzrostu kości,
- mięso oraz ryby – mięso czerwone jest źródłem żelaza, więc może być spożywane częściej przez dwulatka, natomiast ryby morskie zawierają dużą ilość jodu. Oprócz tego, produkty te, są cennym źródłem tłuszczu, oraz kwasów tłuszczowych Omega – 3,
- jajka,
- pełne ziarno – jest ono źródłem błonnika. Tutaj należy jednak uważać, ponieważ jego nadmiar może powodować biegunkę,
- produkty bogate w bakterie kwasu mlekowego oraz bakterie probiotyczne, np. żółte sery, serki topione, kefir,
- różnego rodzaju kasze, makarony, ryż, płatki śniadaniowe.
Zobacz również:
Pamiętaj, aby uzbroić się w cierpliwość przy zmianie nawyków dwulatka, ponieważ nie zawsze może okazać się to drogą „usłaną różami”. Podczas posiłku zadbaj o przyjazną atmosferę i nie wywieraj presji na maluchu, ponieważ w ten sposób tylko go zniechęcisz do konsumpcji. Dzieci zazwyczaj wzorują się na starszych, dlatego też bądź żywym przykładem na to, że inne, nieznane dotąd dwulatkowi produkty, mogą być równie smaczne i pożywne.
Autor: Paulina Klimek