Dieta przedszkolaka pełni bardzo istotną rolę z punktu widzenia właściwego rozwoju dziecka. Maluch w tym okresie bardzo szybko rośnie i chętnie je to samo, co dorośli. Co istotne bardzo często dzieci przejmują nawyki żywieniowe po dorosłych, stąd też istotne jest dawanie im dobrego przykładu.
Pamiętajmy, że to my rodzice decydujemy o tym, co jedzą nasze pociechy. Planujemy posiłki naszych dzieci i bezpośrednio wpływamy na wielkość porcji potraw. Dziecko w wieku przedszkolnym, tj. mające od 4 do 6 lat powinno spożywać posiłki w następujących proporcjach.
Procentowy rozkład dostarczanej energii:
śniadanie (25%)
obiad (35%)
podwieczorek (25%)
kolacja (25%)
Które produkty należy dostarczać dzieciom?
Produkty zbożowe
Te produkty powinny stanowić podstawę jadłospisu nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Zawierają witaminy z grupy B, błonnik pokarmowy oraz bardzo cenne dla organizmu mikroelementy. Do produktów zbożowych zaliczamy:
kasze
makarony
pieczywo
otręby
mąka
płatki zbożowe
Każdy w wyżej wymienionych produktów powinien znaleźć się w diecie przedszkolaka. Co istotne warto stworzyć dziecku urozmaiconą dietę.
Warzywa
Poza produktami zbożowymi w diecie powinny znajdować się również warzywa. Warzywa są źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Co ważne warzywa zawierają niewiele kalorii, ale za to dostarczają węglowodanów złożonych, które nie przyczyniają się do odkładania tkanki tłuszczowej. Warto zachęcić dzieci do spożywania warzyw ze względu na ich korzystne właściwości.
Owoce są źródłem energii, dostarczanej w postaci węglowodanów prostych. Stąd też zwłaszcza dorośli powinny uważać z ich spożywaną ilością. Dzieci w wieku przedszkolnym mogą jednak jeść owoce do woli. Owoce powinny być uwzględnione w jadłospisie dziecka. Są bogate w witaminy i mikroelementy. W niektórych owocach zawarte są substancje wspomagające układ odpornościowy. W przypadku dzieci ze skłonnością do nadwagi owoce powinny stanowić uzupełnienie posiłku.
Produkty mleczne
W tej grupie znajduje się mleko, przetwory mleczne, sery, kefiry, jogurty, maślanki, śmietany, koktajle i desery mleczne. Produkty mleczne są źródłem wapnia, który powinien być dostarczany dzieciom.
Mięso i ryby
W diecie przedszkolaka znajdować się powinny również ryby i mięso. Produkty zwierzęce są źródłem białka, tłuszczy i witaminy B12. Ryby są źródłem wielu wartości odżywczych. Warto dostarczać dziecku różnych rodzajów mięs. Poszczególne mięsa zawierają różne wartości odżywcze.
Tłuszcze
W diecie przedszkolaka powinno się znajdować również masło. Warto do smażenia zamiast oleju używać oliwę z oliwek lub oleju rzepakowego.
Słodycze
Słodycze są zawsze uwielbiane przez dzieci. Praktycznie żadne dziecko nie jest w stanie odmówić słodkiego. W jedzeniu słodyczy nie ma oczywiście niczego złego, o ile zachowujemy przy tym rozsądek. Warto unikać podawania dzieciom ciężkich słodyczy. Słodycze powinny stanowić jedynie dodatek do posiłku, a nie posiłek główny. Nie należy nagradzać dziecka słodyczami, gdyż może to wpływać na wykształcenie się u niego złych nawyków żywieniowych.