Dieta u dzieci z gorączką
Gorączka jest jednym z najpopularniejszych objawów choroby u dzieci. Przyspiesza ona przemianę materii, w związku z czym w organizmie dziecka są spalane tłuszcze i białka ustrojowe. Gorączka przyczynia się też do wzmożonej utraty wody, dlatego żywienie dzieci z gorączką nieci różni się od żywienia dzieci zdrowych.
Kiedy gorączka ulega obniżeniu dietę dziecka należy rozszerzyć. Należy jednak nadal wykluczyć z niej świeże pieczywo, potrawy smażone,wzdymające oraz ostre przyprawy.
Posiłki dziecku z gorączką powinno podawać się często lecz w małych ilościach. Ich podawanie powinno być uzależnione od łaknienia dziecka.
Podawanie płynów
W przypadku gorączki powinno zwiększyć się spożycie płynów. Należy podawać:- słabą herbatę,
- wodę z dodatkiem cytryny,
- rozcieńczone soki owocowe,
- mało aromatyczne kompoty z jabłek, żurawiny, głogu, pomarańcz, cytryn czy czarnych jagód
- soki owocowo - warzywne z marchwi lub pomidorów
- mleko, kefir, jogurt
- wodę mineralną
- napary z ziół (rumianek, głóg, czarne jagody)
Zobacz również: