Szukaj

Dieta ucznia

Dzieci w wieku od 7 do 16 lat potrzebują dodatkowych dawek energii, stąd też istotne jest właściwe skomponowanie diety. W tym okresie dochodzi do aktywnego rozwoju fizycznego. Poza tym dzieci w wieku szkolnym są aktywne ruchowo, a ich zajęcia szkolne wymagają wytężonego wysiłku umysłowego. Duży wpływ na rozwój dziecka w tym wieku ma zbilansowana dieta.

Podziel się
Chłopiec w drodze do szkoły Fot. Natalia Groń
Każdy rodzić chce jak najlepiej dla swojego dziecka. Zależy nam na prawidłowym rozwoju naszej pociechy. Bardzo istotną rolę odgrywa tutaj odpowiednia dieta. Rodzice powinni tak układać jadłospis dziecka, by umożliwiał on prawidłowy rozwój. Należy przede wszystkim unikać błędów żywieniowych. Dzieci w wieku szkolnym jedzą często tylko 3 posiłki dziennie. Zapomina się o drugim śniadaniu i podwieczorku. Poza tym dzieci w tym okresie często piją zdecydowanie za mało mleka, a w przerwach objadają się słodkościami. W rezultacie dochodzi do niedoborów witamin, kwasu foliowego, wapnia, magnezu i białka. Poza tym dzieci zjadające duże ilości słodyczy i różnego rodzaju przegryzaczy są zagrożone wystąpieniem otyłości.

Wskazówki dotyczące diety dziecka w wieku szkolnym

  • Przede wszystkim powinniśmy dbać o to, by nasza pociecha spożywała dziennie około 5 posiłków. Nie należy wypuszczać dziecka z domu bez śniadania, gdyż jest to podstawowy posiłek dnia. Poza tym starajmy się przygotować dziecku drugie śniadania do szkoły.
  • Nie uczmy dziecka złych nawyków. Należy zwracać uwagę, by nie podjadało między posiłkami. Produkty służące jako tzw. przegryzacze, tj. chipsy czy słodycze są źródłem tłuszczy, cholesterolu, soli i cukru. Natomiast nie zawierają żadnych wartości odżywczych.
  • Istotne jest urozmaicanie posiłków dziecka warzywami i owocami. Powinny one być dodatkiem do każdego posiłku. Mogą być to świeże, mrożone lub konserwowe warzywa i owoce.
  • Dodatkowo powinniśmy robić dla dziecka kanapki z pełnoziarnistego pieczywa. W diecie ucznia znaleźć się powinny różnego rodzaju produkty zbożowe takie jak płatki kukurydziane, kasze czy muesli.
  • W diecie dziecka nie powinno zabraknąć ryb. Najlepiej wybierać te o dużej zawartości tłuszczu. Jeżeli chodzi o przyrządzanie ryb to wskazane jest przygotowywanie ich na grillu oraz pieczenie.
  • W jadłospisie dziecka musi znaleźć się mięso. Najlepiej by były to chude produkty mięsne, które zawierają zmniejszoną zawartość tłuszczu. Z mięsa drobiowego przez podaniem należy ściągać skórkę. Dzieci nie powinny zajadać się parówkami, z tego względu, że są one wysokoenergetyczne i tłuste. Dodatkowo w parówkach znajdują się niewielkie ilości białka. Ponadto w diecie dziecka należy ograniczyć spożywanie wysokokalorycznych sosów.
  • Kolejną istotną kwestią jest dosalanie i dosładzanie potraw. Nie należy tego robić. Przy wyborze różnych produktów spożywczych rodzice powinni zwracać uwagę na zawartość cukru i soli. Najlepiej wybierać te, które zawierają zmniejszone ilości szkodliwych substancji.
  • W diecie dziecka istotną rolę odgrywają zdrowe napoje. Wskazane jest podawanie dzieciom wody mineralnej, herbat owocowych, herbatek z kopru włoskiego lub rumianku oraz soków warzywnych i owocowych. Dzieci nie powinny pić napojów dosładzanych. Są one źródłem dużych ilości kalorii, natomiast nie zawierają witamin. Dzieci w wieku szkolnym mogą wypijać maksymalnie 350 ml słodkich napojów w ciągu dnia.
  • Rodzice powinni dbać, by dieta dziecka była bogata we wszelkie niezbędne do prawidłowego rozwoju składniki odżywcze, tj. w białko, węglowodany, witaminy oraz składniki mineralne.