Dieta w chorobach metabolicznych u dziecka - fenyloketonuria
Fenyloketonuria to choroba objawiająca siw wysokim stężeniem fenyloalaniny we krwi. Na skutek nieleczenia dochodzi do uszkodzenia mózgu i upośledzenia umysłowego. Dieta jest jednym ze sposobów leczenia tej choroby i systematycznie stosowana warunkuje prawidłowy rozwój dziecka.
Leczenie dietetyczne
W przypadku fenyloketonurii leczenie dietetyczne powinno trwać przynajmniej do 7 roku życia dziecka, czyli do momentu mielinizacji w ośrodkowym układzie nerwowym. Zaleca się jednak stosowanie leczenia dietetycznego przez całe życie.Leczenie dietetyczne fenyloketonurii ma na celu ograniczenie fenyloalaniny. Zawierają ją zwłaszcza produkty białkowe, które w diecie powinno zastępować się preparatami białkowymi, pozbawionymi fenyloalaniny lub produktów o znacznie ograniczonej jej zawartości.
Układając dietę dla dziecka cierpiącego na fenyloketonurie należy kierować się dopuszczalnym spożyciem fenyloalaniny w dobowej racji pokarmowej, która jest indywidualnie ustalana przez lekarza. Pozwala to zachować bezpieczne stężenie fenyloalaniny we krwi dziecka.
Zobacz również:
Dieta małych dzieci oparta jest na spożywaniu gotowych preparatów, które są ubogie w fenyloalaninę lub są jej pozbawione. Dietę opartą na tych produktach należy uzupełnić tłuszczami i węglowodanami.
Produkty żywnościowe zabronione w diecie dzieci chorych:
- tradycyjne pieczywo
- mięso, wędliny, drób
- ryby
- jaja, sery, produkty pochodzenia mlecznego
- orzechy, kakao, czekolada
- jarzyny strączkowe( groch, fasola, bób, soja)
Produkty dozwolone w diecie, ale w ściśle określonych ilościach to:
- owoce
- warzywa
- ryż
- chrupki ziemniaczane
- chleb i makarony wyprodukowane przy użyciu mąki o małej zawartości białka
W nieograniczonych ilościach można spożywać:
- miód
- cukier
- cukierki owocowe
- wodę mineralną
- oleje roślinne