Szukaj

Dieta w cukrzycy u dziecka

Cukrzyca w ostatnich czasach coraz częściej dotyka dzieci. Jest chorobą związaną z nieprawidłową przemiana materii. Polega to na tym, że organizm człowieka, zarówno osoby dorosłej jak i dziecka,  nie potrafi prawidłowo wykorzystać węglowodanów otrzymywanych wraz z pożywieniem.

Podziel się
Śniadanie
U człowieka zdrowego węglowodany przetwarzane są w przewodzie pokarmowym w glukozę i przenikają do krwi. Następnie glukoza wychwytywana jest przez insulinę i jest transportowana do wszystkich komórek, dla których jest ona niezbędnym źródłem energii.

U osoby chorej na cukrzycę trzustka nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny w związku z czym do komórek dociera niewystarczająca ilość glukozy, a we krwi jest jej za dużo.

Początkowe objawy cukrzycy:

  • wzmożone pragnienie
  • wielomocz
  • chudnięcie
Leczenie cukrzycy dietą polega na utrzymaniu odpowiedniego stężenia glukozy we krwi za pomocą
dostarczanej insuliny oraz pożywienia. Odpowiednia dieta i leczenie pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie dziecka chorego.

Dieta dziecka chorego na cukrzycę powinna:

  • ograniczać spożycie tłuszczów
  • dostarczać duże ilości węglowodanów
  • składać się z 6 posiłków, 3 głównych (obiad, śniadanie, kolacja) i 3 małych ( drugie śniadanie, podwieczorek i druga kolacja spożywana bezpośrednio przed snem)
  • spożywanie posiłków powinno się odbywać o stałych porach dostosowanych do czasu i działania insuliny
  • przerwy między spożywanymi posiłkami nie powinny byś krótsze niż 2 godziny, ani dłuższe niż 3 godziny
  • w przypadku dużej aktywności dziecka powinno się odpowiednio zwiększyć porcje jedzenia dziecka i dawkowanie insuliny.

Zapotrzebowanie energetyczne dzieci chorych na cukrzycę

Podstawowe zapotrzebowanie energetyczne dzieci cierpiących na cukrzycę wylicza się z następującego wzoru. 1000 kcal na pierwszy rok życia + 100 kcal na każdy następny rok. Graniczna wartość kalorii dla dziewczynek wynosi 2400-2600 kcal na dobę, a dla chłopców 2600-3600 kcal na dobę.

Wartość energetyczna pokarmów spożywanych przez dzieci powinna być pokryta w:

  • 55-60% przez węglowodany
  • 30 % przez tłuszcze
  • 10-15% przez białko

W diecie dziecka chorego na cukrzycę zaleca się podawanie:

  • węglowodanów złożonych
  • pokarmów bogatoresztkowych (otręby, gruboziarniste pieczywo, kasze, ryże, płatki owsiane, rośliny strączkowe, owoce ze skórką)
  • skrobię bogatą w błonnik
  • produkty zbożowe i jarzyny nie powinny być długo gotowane, gdyż rozgotowane powodują większe stężenie glukozy we krwi.

Tłuszcze

Tłuszcze mogą być spożywane w wyliczonych ilościach, ze względu na fakt, iż dostarczają zbyt dużo energii.

Dozwolone do spożycia tłuszcze to:

  • świeże masło
  • nienasycone oleje roślinne

Zredukować powinno się spożycie:

  • smalcu
  • śmietany
  • produktów smażonych
  • tłustych serów
  • tłustych produktów mięsnych i wędlin ( wieprzowina, gęś, kaczka, salami, pasztety, mielonki, parówki)
  • produktów bogatocholesterolowych (żółtka jaj, podroby, sardynki, krewetki)

Białko

Produkty białkowe pochodzenia zwierzęcego są niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka. Dlatego muszą być uwzględnione w codziennym jadłospisie.

Dobrym źródłem białka w przypadku dziecka chorego na cukrzyce są:
  • ryby morskie
  • chudy drób bez skóry
  • cielęcina
  • chude wędliny
  • jaja
  • mleko i jego odtłuszczone przetwory
  • rośliny strączkowe

Napoje

W cukrzycy nie wolno ograniczać dziecku picia. Najodpowiedniejszym napojem dla dziecka jest; słaba herbatka, przygotowane woda z dodatkiem cytryny woda mineralna niesłodzone kompoty

Cukier i słodycze

Dziecko cierpiące na cukrzyce nie powinno spożywać więcej cukru niż wskazuje wyliczona dzienna dawka. Powinien być on podany w różnych ilościach i równomiernie rozłożony w ciągu całego dnia.

Całkowity zakaz spożywania cukru w przypadku dziecka nie ma sensu, gdyż wcześniej czy później będzie zjadać duże ilości cukru, czując się nieszczęśliwe z powodu zakazu.