Świadome odżywianie dziecka
Prawidłowa dieta dla dziecka powinna pokrywać jego zapotrzebowanie na składniki pokarmowe, witaminy i elementy śladowe. Dlatego jadłospis dla dziecka powinno się komponować w taki sposób, aby dostarczał on odpowiednich składników, zapewniających podstawy dla wzrostu i rozwoju organizmu dziecka.
Zasady tworzenia zdrowej diety dla dziecka
Jadłospis tworzony dla dziecka powinien opierać się na następujących zasadach.Dieta dziecka powinna być:
Wystarczająca
Powinna zawierać białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i sole mineralne oraz wodę
Wyważona
Składniki pokarmowe powinny być podawane dziecku w odpowiednich proporcjach, nie powinno być ich ani za dużo ani za mało
Zróżnicowana
Różnicując dietę dziecka możemy uniknąć błędów dietetycznych, dzięki podawaniu składników pokarmowych w zmieniających się ilościach i kombinacjach.
Podstawową zasadą tworzenia diety dla dziecka jest to, aby jadłospis całego dnia dostarczał mu niezbędnych składników odżywczych w pożądanych ilościach i proporcjach.
Zobacz również:
- Pięć podstawowych grup pokarmów w diecie dziecka
- Dieta w chorobach metabolicznych u dziecka - fenyloketonuria
- Dieta przedszkolaka
- Dieta dwulatka
- 10 zasad zdrowego żywienia u dziecka
- Dieta u dziecka z nietolerancją laktozy
- Dieta małego wielbiciela słodyczy
- Pożegnanie z colą, czyli jak przekonać dziecko do picia soków warzywnych
Wiele czynników wpływa na upodobania dietetyczne człowieka. Kształtują się one już od dzieciństwa.
Najważniejszy wpływ na upodobania dietetyczne ma:
- rodzinna kuchnia i związana z nią tradycja
- indywidualny smak dziecka
- sposób odżywiania poza domem
- moda na pewne potrawy, przekąski
- reklamowane smakołyki
Należy również pamiętać, że dziecko trzeba nauczyć reguł zdrowego żywienia, jak tylko pozna podstawowe produkty spożywcze, gdyż w ten sposób tworzy się podstawy zdrowego żywienia na całe późniejsze życie dziecka.
Sól
Lekarze zwracają uwagę na zbyt wysokie spożycie soli, która jest czynnikiem wielu chorób. Zalecają oni zmniejszenie udziału soli w diecie i wskazują, że osoby od wczesnego dzieciństwa przyzwyczajone do jadania potraw niesolonych, również w życiu dorosłym nie spożywają jej w nadmiarze.Sól najczęściej jest składnikiem konserwującym potrawy lub stanowi o ich atrakcji smakowej. Dlatego nie powinno się uczyć dzieci spożywania słonych paluszków, orzeszków czy chipsów ziemniaczanych.