Dieta adwentowa
Boże Narodzenie to okres, w którym nasze domy pełne są zapachu orzechów, migdałów i jabłek. Mało kto jest się w stanie oprzeć tak pysznym smakołykom. Dieta adwentowa pozwala nam zjeść kilka smakołyków, a przy tym gwarantuje stopniową utratę wagi. Dodatkowo zwiera dużo suszonych daktyli i fig, które poza tym, że są słodkie stanowią źródło składników mineralnych takich jak potas czy wapń.
Przykładowe śniadania:
- 1 plasterek strucli drożdżowej posmarowany masłem + 175 ml świeżego soku z pomarańczy
- pełnoziarnista bułka posmarowana masłem, jedna część z jajkiem na twardo a druga z miodem + 175 ml świeżego soku z pomarańczy
Przepisy na 3 dni
- obiad
sposób przyrządzenia:
40 g makaronu kokardki ugotować. Szpinak ugotować. Cebulę posiekać i podusić na patelni. Łososia pokroić w kostkę, doprawić, pokropić sokiem z cytryny i dodać do cebuli. W ten sposób dusić przez 5 minut i zdjąć z patelni. Do sosu, który pozostał po duszeniu dodać pokrojony pomidor, szpinak, 3 łyżki bulionu, 1 łyżkę śmietany oraz 2 łyżki mleka. To wszystko zagotować i zagęścić zagęstnikiem do sosów. Dodać rybę i makaron.
- deser
Zobacz również:
- kolacja
sposób przyrządzenia:
Ugotować 50 g dzikiego ryżu. Porwać sałatę. Cebulę pokroić na cząstki, cykorię w plasterki a ser w słupki. Wszystkie te składniki wymieszać z ryżem. Do przygotowania sosu używamy 1 łyżkę octu, 1 łyżkę oleju rzepakowego, ½ łyżeczki musztardy, sól i pieprz.
***
- obiad
sposób przyrządzenia:
200 g marchewki pokroić w kostkę i ugotować w 100 ml bulionu. Wywar zachować. Stek usmażyć na łyżeczce oleju, przyprawić, dodać pokrojoną dymkę i smażyć 2 min. Dodać 1 łyżeczkę marynowanego pieprzu, wlać wywar z marchewki i zagęścić sos 1 łyżeczką skrobi. Podawać z 300 g ziemniaków w mundurkach
- deser
- kolacja
sposób przyrządzenia:
Kromkę pieczywa pełnoziarnistego posmarować masłem. Awokado pokroić na cząstki, a pomidor na plasterki i obłożyć nimi pieczywo. Wszystko doprawić solą i pieprzem.
***
- obiad
sposób przyrządzenia:
2 pokrojone cebule zeszklić na łyżeczce masła. Podlać to 100 ml bulionu. Do tego dodać fasolkę i udusić. Domieszać pokrojony pomidor, łyżkę śmietany i natkę. Filet z kurczaka usmażyć i przyprawić. Do tak przygotowanej fasoli i mięsa dodać 250 g ziemniaków.
- kolacja