Dieta melonowa
Dieta melonowa jest orzeźwiająca, smaczna i lekka. Melony są warzywami z rodziny dyniowatych. Sprawdzają się zarówno w daniach pikantnych jak i słodkich. Dieta melonowa jest dobrą opcją na okres wakacyjny. Melony podobnie jak arbuzy mają bardzo mało kalorii, dlatego polecane są w kuracjach odchudzających.
Jakie mamy odmiany melonów?
- melon miodowy: żółta skórka lub zielonkawa, żółty bardzo słodki miąższ.
- melon Cantalupa: karbowana skóra i pomarańczowy, aromatyczny miąższ.
- melon Galia: jasnozielony miąższ, skórka pokryta siateczką.
- melon Ogen: mały melon, zielony soczysty i lekko kwaskowaty miąższ
Melony zawierają cytrulinę. Należy ona do aminokwasów, które pomagają pobudzić układ odpornościowy i wspomagają proces usuwania z organizmu szkodliwego amoniaku. Cytrulina wspomaga odchudzanie oraz pomaga zwiększyć wytwarzanie energii. Poza tym jest ona jednym z uczestników procesu produkcji hormonu wzrostu, który pomaga przyśpieszyć spalanie tłuszczu.
Zobacz również:
Przykładowe menu
DZIEŃ I
- Śniadanie:
sposób przyrządzenia:
150g jogurtu wymieszaj z 200g pokrojonego owocu melona i 2 łyżkami płatków owsianych.
- Obiad:
- Kolacja:
sposób przyrządzenia:
40g chudego twarożku wymieszaj z 1 łyżeczki posiekanego koperku i 1 łyżeczki drobno pokrojonej natki pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Skrop sokiem cytrynowym i wymieszaj. Upiecz 2 tosty, posmaruj je cienko niskotłuszczową margaryną lub masłem. Posmaruj tosty twarożkiem. Zjedz z połówką melona miodowego lub melona Ogen.