Dieta orzechowa
Orzechy choć są kaloryczne i tłuste zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, przez co korzystnie wpływają na poziom cholesterolu. Dodatkowo chronią nas przed chorobami serca i krążenia. Dieta orzechowa wiąże się z uwzględnieniem spożywania orzechów w codziennym jadłospisie.
Właściwości orzechów
W sklepach możemy znaleźć bardzo dużo różnych odmian orzechów. Szczególnie często wybierane przez konsumentów są orzechy włoskie, laskowe, arachidowe, brazylijskie, pistacjowe czy nerkowca. Każda odmiana orzechów jest bogata w różne składniki odżywcze, które pomagają uregulować proces przemiany materii.Co znajduje się w orzechach?
- witamina E (potężny antyoksydant o własnościach zmiatających wolne rodniki, zapobiega uszkodzeniom organizmu przez wolne rodniki komórek)
- kwas foliowy (zapobiega wzrostowi stężenia homocysteiny we krwi)
- magnez (reguluje ciśnienie tętnicze)
- sterole roślinne
- fitoestrogeny
- inne składniki roślinne
Zobacz również:
Przykładowy jadłospis
- śniadanie
- obiad
- kolacja
Właściwości poszczególnych orzechów
- orzechy pistacjowe
- pomagają uregulować poziom cholesterolu w organizmie
- zawierają witaminę B6
- obniżają ryzyko wystąpienia zwyrodnień plamki żółtej
- orzechy nerkowca
- są źródłem cynku i żelaza
- mają działanie uspokajające
- zapobiegają niedotlenieniom organizmu
- mają korzystne działanie na paznokcie, skórę i włosy
- orzechy laskowe
- zatrzymują procesy starzenia się
- wpływają pozytywnie na jakość krwi
- wzmacniają śledzionę i żołądek
- orzechy włoskie
- wpływają ma obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
- stanowią ochronę przed chorobami serca
- korzystnie wpływają na cerę
- poprawiają koncentrację
- przeciwdziałają nowotworom
- orzechy brazylijskie
- opóźniają proces starzenia się organizmu
- przeciwdziałają nowotworom i chorobom serca
- orzechy arachidowe
- zapobiegają chorobie Alzheimera
- zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych
- działają przeciwzapalnie
- orzechy kokosowe
- działają antybakteryjnie
- są źródłem minerałów organicznych