Dieta rybna
Osoby chcące zachować zdrowie i dobrą kondycję powinny zwracać uwagę nie tylko na ilość kalorii w diecie, ale również na zawarte w niej składniki odżywcze. Dużo witamin i składników mineralnych znajduje się w owocach, warzywach i produktach pełnoziarnistych. Jednak jak się okazuje dużo niezbędnego do życia białka znajduje się w rybach, stąd też nie bez powodu często mówi się o zdrowotnych właściwościach diety rybnej.
Jedną z często polecanych diet jest dieta rybna. Pozwala ona zrzucić zbędne kilogramy w zdrowy i smaczny sposób. Dieta ma charakter oczyszczający i odchudzający. Poza tym pozwala wzmocnić odporność i kondycję fizyczną. Ryby zawierają bardzo dużo wartości odżywczych. Mają więcej składników mineralnych i witamin niż drób. Dodatkowo są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca i układu krążenia.
Dieta rybna polega na jedzeniu ryb minimum 2 razy dziennie. Chcąc zrzucić zbędne kilogramy należy jednak wybierać tylko chude ryby takie jak flądra, dorsz, mintaj lub sola. Poza tym istotne jest prawidłowe przyrządzanie posiłków z ryb. Należy do tego wykorzystywać tylko niewielkie ilości oleju. Dieta wymaga od nas spożywania pięciu posiłków w ciągu dnia. Dietę należy stosować przez okres dwóch tygodni. Nie istnieją żadne przeciwwskazania, żeby po pewnym czasie ją powtórzyć. Dieta rybna pozwala nam pozbyć się ok. 8 kilogramów w ciągu 4-6 tygodni.
Zobacz również:
Dieta rybna jest przede wszystkim dietą zdrową. Działa odchudzająco i oczyszczająco. Poza tym wzmacnia naszą odporność i kondycję fizyczną. Ryby są źródłem witamin A, D, E i B. Poza tym zawierają dużo makro i mikroelementów.
Przykładowy jadłospis na trzy dni
DZIEŃ I
- I śniadanie
- II śniadanie
- Obiad
- Podwieczorek
- Kolacja
DZIEŃ II
- I śniadanie
- II śniadanie
- Obiad
- Podwieczorek
- Kolacja
DZIEŃ III
- I śniadanie
- II śniadanie
- Obiad
- Podwieczorek
- Kolacja