Głodówka
Głodówka potocznie nazywana jest niespożywaniem pokarmu. Jednak pojawia się również jako rodzaj leczniczej diety, dzięki której można jednocześnie schudnąć parę kilogramów. Prócz wspomnianej utraty wagi, głodówka poprawia funkcjonowanie i sprawność organizmu.
Najważniejszym celem głodówki jest właśnie redukcja wagi. Jednak całkowite nic niejedzenie wcale nie pomaga organizmowi pozbyć się zbędnych kilogramów. Wręcz przeciwnie, bardzo często może pojawić się tzw. „efekt jo-jo”. Dlatego nie jest polecana dla osób, które myślą tylko o tym, aby pozbyć się nadwagi. Zdecydowanie lepiej jest przejść na innego typu diety albo rozpocząć aktywność fizyczną. Najbardziej zalecane jest bieganie lub pływanie, zwłaszcza dla osób, które pracują w trybie siedzącym. Nie oznacza to, że głodówka „nie ma sensu” i wcale nie daje nic organizmowi. Niejedzenie pomaga w detoksykacji organizmu. Czyli najprościej mówiąc, robi porządki w ludzkim ciele. Usuwane zostają różnego typu toksyny, które znajdują się między innymi w nerkach, skórze czy zatokach. Są to organy, które w dużej mierze są pod wpływem przeciętnej diety człowieka, czyli diety, która zawiera między innymi:
- cukier,
- gluten,
- nabiał,
- alkohol,
- kofeinę,
- przetworzone produkty,
- tłuszcze,
- białko zwierzęce.
Zobacz również:
Rodzaje głodówek
Głodówki można podzielić na trzy rodzaje. Różnią się czasem „głodzenia” organizmu. Najbardziej popularna jest głodówka jednodniowa, która jest wystarczająca, by przynieść organizmowi oczekiwaną świeżość i detoksykację. Usuwane zostają wszelkie szkodliwe substancje, a w tym toksyny. Układ trawienny, który każdego dnia narażony jest na ciągłe trawienie odpoczywa. Dzięki temu organizm może skupić się na moment na innych organach. Również popularna jest głodówka trzydniowa, która tym bardziej koncentruje się na innych organach naszego ciała dostatecznie oczyszczając ludzki organizm z pozostałych szkodliwych składników. Pojawia się jeszcze głodówka pięciodniowa, ta jednak nie jest polecana każdemu. Jeżeli ktoś chciałby spróbować przejść na taka dietę, najlepiej będzie, jak skontaktuje się ze specjalistą, gdyż nie każdy organizm jest przygotowany na tak długi okres bez pokarmu.
Przy głodówce nie wolno zapominać również o dużych ilościach wody. Najlepiej wody niegazowanej mineralnej, co najmniej 1,5 l na dzień. Nie uzyska się pożądanych efektów głodówki, zabijając apetyt napojem słodzonym i w dodatku gazowanym. Należy również pamiętać, zwłaszcza po przejściu głodówki 3- lub 5-dniowej o racjonalnym powrocie do spożywania pokarmów. Czyli w niedużych ilościach z odpowiednimi odstępami czasowymi. Dla palaczy wartościowa byłaby próba, lub całkowite wyeliminowanie chociaż na ten okres tytoniu.
Autor: Damian Nowaczek