Szukaj

Alergie pokarmowe u dzieci

Alergie pokarmowe mogą być bardzo uciążliwe i niebezpieczne dla zdrowia dziecka. Nie są jednak one tak częste jak mogłoby się wydawać. W niektórych przypadkach bardzo łatwo pomylić alergię z nietolerancją pokarmową. Alergie pokarmowe są najczęściej wywoływane przez mleko, jajko, ryby, mięczaki, orzechy włoskie, ziemne oraz pszenicę i soję.

Podziel się
Dziecko jedzące zupę
Może się wydawać, iż liczba pokarmów powodujących uczulenie jest krótka, jednak wiele z nich są składnikami innych potraw, dlatego też rozpoznanie alergenu staje się bardzo trudne.

Typowe objawy alergii:

  • obrzęk warg
  • wymioty
  • biegunka
  • pokrzywka
  • wyprysk
  • świszczący oddech
  • trudności w oddychaniu
Rozpoznanie alergii pokarmowej u niemowląt jest stosunkowo łatwe, ze względu na niewielką ilość przyjmowanych przez dziecko pokarmów. W przypadku, gdy dziecko spożywa pokarmy na bazie mleka krowiego, to lekarz może zalecić przejście na karmienia piersią. Najprostszym rozwiązaniem jest zastosowanie pokarmów opartych na białku sojowym. Zmiana składu odżywek może zasugerować rodzicom na co uczulone są ich dzieci. Niekiedy jednak zdarza się, że objawy alergii mogą utrzymywać się dłużej, a cały proces zmiany diety wymaga sporo czasu.

Zobacz również:



Dziecko nie może być uczulone na mleko matki, jednak u niektórych dzieci może się rozwinąć reakcja na małe ilości białek pochodzących z diety matki, a zawarte w jej pokarmie. Najpowszechniejsze alergeny mogą przenikać do mleka matki po upływie 2 – 6 godzin po zjedzeniu przez nią danych pokarmów.

Ciężej jest ustalić na co są uczulone starsze dzieci. Alergia u starszych dzieci najczęściej objawia się pokrzywką i świszczącym oddechem, natomiast u młodszych dzieci kolkami, słabym rozwojem, a niekiedy nawet domieszkami krwi w stolcach. Alergia pojawia się po około godzinie od zjedzenia danego rodzaju pokarmu.

W przypadku, gdy dziecko doznało gwałtownej reakcji na spożyty pokarm, należy natychmiastowo zabrać je do lekarza. Jeśli pojawiają się mało konkretne objawy bardzo pomocne może być prowadzenie dzienniczka spożywanej żywności. Należy zapisywać w nim nazwy handlowe oraz skład wszystkich zjedzonych pokarmów.

Rozpoznanie polega na zebraniu pełnego wywiadu lekarskiego oraz wykonaniu testów skórnych lub badań krwi. W przypadku, gdy podejrzewany alergen pokarmowy zostanie wykluczony i nastąpi spora poprawa, nie oznacza to, że alergia została w pełni rozpoznana.