Brak wapnia a osteoporoza
Podstawowym składnikiem budulcowym kości są związki wapnia. Jest to jeden z podstawowych składników mineralnych, który decyduje o wytrzymałości kości i całego szkieletu. Spożywanie wapnia w odpowiednich ilościach zapewnia właściwy wzrost szkieletu i pozwala osiągnąć maksymalną masę kostną.
Osiągnięcie maksymalnej masy kostnej przypada na okres od 25-30 roku życia, z czego prawie 90% maksymalnej masy kostnej organizm człowieka osiąga już przed 20 rokiem życia. Dlatego ważne jest spożywanie wapnia w odpowiednich ilościach już od najmłodszych lat.
Pokrycie dobowego zapotrzebowania na wapń pozwala:
- w życiu dojrzałym zmniejszyć utratę masy kostnej, która związana jest z wiekiem
- zmniejszyć ilość złamań osteoporotycznych
Zobacz również:
- Wole obojętne - przyczyny, objawy, leczenie
- Objawy cukrzycy typu 1
- Niewydolność oddechowa
- Autyzm i schizofrenia mogą rozwijać się podczas krótkiego czasu dzieciństwa
- Tężec - śmiertelna choroba zakaźna
- Malaria - przebieg, objawy, leczenie
- Jak radzić sobie z pokrzywką?
- Przewlekła niewydolność nerek - objawy, leczenie
Natomiast w przypadku gdy nie dostarczymy do organizmu odpowiedniej dawki wapnia, nasz organizm samodzielnie pobiera go z kości, wpływając na spadek masy kostnej - prowadząc do powstania osteoporozy.
Lekarze zalecają również zwiększone spożycie wapnia w przypadku kobiet w okresie przed i po menopauzie. Pozwala to na zmniejszenie ryzyka nasilenia się osteoporozy.
Zwiększone spożycie wapnia z pożywieniem można osiągnąć przez zwiększenie spożycia następujących produktów:
- mleka
- produktów mlecznych
- warzyw
- ryb o jadalnym szkielecie
- warzyw liściastych
- pieczywa wzbogaconego wapniem
- twardej woda (zawiera większe ilości wapnia)
Jednak o uzupełnieniu wapnia za pomocą preparatów powinien decydować lekarz. Preparaty wapnia są z reguły dobrze tolerowane i nietoksyczne, ale w niektórych przypadkach mogą przyczynić się do powstania zaparć. W związku z tym zaleca się ich przyjmowanie wraz z preparatami magnezu.