Niedokrwistość - przyczyny, objawy, leczenie
Niedokrwistość, inaczej anemia jest to stan, w którym w organizmie stężenie hemoglobiny i liczba krwinek czerwonych spada poniżej normy. Wyróżnia się około 100 odmiennych typów niedokrwistości. Niedokrwistość poprzez niedotlenienie tkanek najbardziej oddziałuje na mózg i serce.
Przyczyny powstawania niedokrwistości:
1. Nadmierna nagła lub długo trwająca utrata krwi – niedokrwistość pokrwotoczna2. Zbyt słabe wytwarzanie krwinek przez szpik kostny wynikające z:
- niedoboru żelaza, witaminy B12, B6 i kwasu foliowego – niedokrwistość niedoborowa
- niewydolności komórek macierzystych – niedokrwistość aplastyczna
- niedoboru erytropoetyny
- powstania czynników blokujących dojrzewanie erytroblastów
4. Połączenie kilku powyższych czynników
Zobacz również:
- Rak oskrzeli jako jeden z najczęstszych nowotworów
- Zakażenie wirusem cytomegalii
- Toksoplazmoza - rodzaje, objawy, leczenie
- Hormonalna terapia zastępcza w leczeniu osteoporozy
- Koniec z zapominaniem - ćwiczenia pamięci dla seniorów
- Objawy zatrucia helem
- Niedoczynność przysadki - przyczyny, objawy, leczenie
- Różne teorie na temat starzenia się
Niedokrwistość często związana jest z chorobami nowotworowymi - guzami litymi oraz nowotworami układu krwiotwórczego. U chorych na raka często występuje także skrócenie czasu życia erytrocytów. Anemia często pojawia się także przy chemioterapii i radioterapii.
Typowe objawy:
- bóle i zawroty głowy
- ogólne osłabienie
- omdlenia i zasłabnięcia
- problemy z koncentracją i pamięcią
- ciągła senność
- bladość skóry
- zadyszka po wysiłku
- łamliwość włosów i paznokci
- zmiany na błonie śluzowej języka, gardła
- bóle w okolicy serca
- płytki oddech
- wysuszenie skóry
- depresja
Leczenie zależne jest od przyczyny wywołującej chorobę. Jeżeli niedokrwistość spowodowana jest inną chorobą należy najpierw wyeliminować chorobę podstawową. W przypadku niedokrwistości pokrwotocznej należy zablokować źródło krwawienia, np. usunąć polipa jelita grubego.
W celu zapobiegania anemii ważne jest przestrzeganie odpowiednio zrównoważonej diety.