Szukaj

Niedokrwistość - przyczyny, objawy, leczenie

Niedokrwistość, inaczej anemia jest to stan, w którym w organizmie stężenie hemoglobiny i liczba krwinek czerwonych spada poniżej normy. Wyróżnia się około 100 odmiennych typów niedokrwistości. Niedokrwistość poprzez niedotlenienie tkanek najbardziej oddziałuje na mózg i serce.

Podziel się
Krwinki czerwone

Przyczyny powstawania niedokrwistości:

1. Nadmierna nagła lub długo trwająca utrata krwi – niedokrwistość pokrwotoczna
2. Zbyt słabe wytwarzanie krwinek przez szpik kostny wynikające z:
  • niedoboru żelaza, witaminy B12, B6 i kwasu foliowego – niedokrwistość niedoborowa
  • niewydolności komórek macierzystych – niedokrwistość aplastyczna
  • niedoboru erytropoetyny
  • powstania czynników blokujących dojrzewanie erytroblastów
3. Nadmierny rozpad krwinek – przebiega nagle lub przewlekle – niedokrwistość hemolityczna
4. Połączenie kilku powyższych czynników

Niedokrwistość często związana jest z chorobami nowotworowymi - guzami litymi oraz nowotworami układu krwiotwórczego. U chorych na raka często występuje także skrócenie czasu życia erytrocytów. Anemia często pojawia się także przy chemioterapii i radioterapii.

Typowe objawy:

  • bóle i zawroty głowy
  • ogólne osłabienie
  • omdlenia i zasłabnięcia
  • problemy z koncentracją i pamięcią
  • ciągła senność
  • bladość skóry
  • zadyszka po wysiłku
  • łamliwość włosów i paznokci
  • zmiany na błonie śluzowej języka, gardła
  • bóle w okolicy serca
  • płytki oddech
  • wysuszenie skóry
  • depresja
Anemię rozpoznaje się na podstawie badań krwi zawierających informację o poziomie czerwonych krwinek i hemoglobiny.

Leczenie zależne jest od przyczyny wywołującej chorobę. Jeżeli niedokrwistość spowodowana jest inną chorobą należy najpierw wyeliminować chorobę podstawową. W przypadku niedokrwistości pokrwotocznej należy zablokować źródło krwawienia, np. usunąć polipa jelita grubego.

W celu zapobiegania anemii ważne jest przestrzeganie odpowiednio zrównoważonej diety.