Zaparcie - przyczyny, objawy, leczenie
Zaparcie występuję, gdy stolec oddawany jest rzadziej niż co 2 – 3 dni. Dotyka osoby żyjące zwłaszcza w krajach dobrze uprzemysłowionych. Mówiąc ogólnie zaparcie to utrudnione lub rzadkie wypróżnianie się. Pojęcie to oznacza także wydalanie stolca twardego oraz towarzyszące jemu uczucie niepełnego wypróżnienia.
Przyczyny powstawania zaparć:
- dieta uboga we włókna roślinne i resztki pokarmowe
- mała aktywność fizyczna
- nerwowy tryb życia
- tłumienie odruchu defeakcyjnego
- zmiana warunków otoczenia, np. pobyt w nowym miejscu
- zbyt długie przebywanie w pozycji leżącej
Zaparcia mogą być również objawem chorób:
- choroba wrzodowa
- zapalenie lub kamica pęcherzyka żółciowego
- zapalenie otrzewnej
- zapalenie uchyłków
- depresja psychiczna
- choroby neurologiczne
- zaburzenia metaboliczne
- nowotwory
Zobacz również:
- Zapalenie żołądka - rodzaje, przyczyny, objawy
- Wrzodziejące zapalenie jelita grubego - przyczyny, objawy, leczenie
- Rak żołądka
- Zakażenia bakteryjne przewodu pokarmowego
- Refluks żołądkowo – przełykowy i zapalenie przełyku
- Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
- Zgaga przyczyny
- Uchyłkowatość i zapalenie uchyłków
Odruch defekacyjny jest to potrzeba oddania stolca. Odruch ten powstaje poprzez rozciąganie bańki odbytnicy przez zwiększoną objętość stolca i w pewnym stopniu może być hamowany przez człowieka. Do zaburzeń działania bańki odbytnicy może doprowadzić ciągłe hamowanie oddawania kału. W rezultacie nawet odpowiednia ilość kału może nie wywołać odruchu defekacyjnego.
W walce z zaparciami zaleca się stosowanie diety bogatej w błonnik, jarzyny, owoce, razowe pieczywo. Pomocne mogą być również suszone śliwki oraz pestki dyni. Poza tym wskazane jest także zwiększenie aktywności fizycznej oraz zwiększone przyjmowanie płynów.
Jeśli sposoby domowe nie pomagają konieczne jest zażycia środków przeczyszczających. Nie należy ich stosować zbyt długo, gdyż z biegiem czasu ich skuteczność jest coraz mniejsza i potrzebne jest zwiększanie dawek.