Szukaj

Wole obojętne - przyczyny, objawy, leczenie

Wole jest terminem określającym powiększenie tarczycy. Wole najczęściej powstaje w przebiegu różnych chorób tarczycy. Jeżeli wole jest jedynym objawem mówi się o wolu obojętnym. Powiększono tarczyca pracuje normalnie i nie powoduje żadnych zaburzeń. Powiększenie może być  niezłośliwe lub z rozwojem komórek rakowych.

Podziel się
Szyja Wikipedia
Główną przyczyną rozwoju wola obojętnego jest działanie hormonu tyreotropiny. Hormon ten działa pobudzająco na rozrost hormonu tarczycy i wydzielanie przez nią hormonów.

Czynniki prowadzące do rozwoju wola obojętnego:

  • czynniki genetyczne
  • niedobór jodu
  • oporność organizmu na hormon tarczycy
  • związki wolotwórcze zawarte w niektórych roślinach jadalnych, np. kapusta czy brukselka
  • leki hamujące powstawanie hormonów tarczycy

Główną przyczyną powstawania wola jest niedobór jodu. Pierwiastek ten występuje w glebie i wodzie w małych ilościach. 

W pierwszym okresie powstawania wola obojętnego tarczyca ulega równomiernemu powiększeniu. Po pewnym czasie w tarczycy pojawiają się guzki.

Objawy wola obojętnego:

  • powiększona tarczyca
  • problemy z przełykaniem
  • duszność
  • utrudnione oddychanie
  • spadek odporności
  • depresja
  • nadpobudliwość
  • chrypka

Podstawowe badania stosowane do rozpoznania choroby:

  • badania laboratoryjne – stężenie TSH i fT4
  • badania obrazowe – ultrasonografia tarczycy,
  • konsultacja laryngologiczna - przeprowadzana dla oceny ruchomości strun głosowych w przypadkach zmiany brzmienia głosu, chrypy, lub przed planowaną operacją tarczy

Leczenie może być zachowawcze lub operacyjne. Zachowawcze polega na podawaniu choremu preparatów zawierających hormony tarczycy, może ono trwać nawet kilka lat. Operacja wola obojętnego prowadzi w większości przypadków do całkowitego wyleczenia. Ważne jednak, aby osoby poddane operacji były systematycznie kontrolowane, gdyż istnieje ryzyko nawrotu choroby.

Aby zapobiec powstaniu wola obojętnego należy spożywać odpowiednie ilości pokarmów zawierających jod. Najwięcej tej substancji znajduje się w potrawach z ryb morskich.