Zatrucie jadem kiełbasianym, czyli botulizm
Zatrucie jadem kiełbasianym, inaczej zwane botulizmem wywołane jest przez laseczkę botulinową produkującą egzotoksynę. Zarazki żyją w przewodzie pokarmowym zwierząt i człowieka, oprócz tego mogą się znajdować także w mule dennym zbiorników wodnych. Laseczka botulinowa jest jedną z najgroźniejszych trucizn.
Objawy botulizmu:
- powiększająca się suchość w jamie ustnej i gardle
- zaburzenia wzrokowe – zamglone lub podwójne widzenie
- opadanie powiek
- zez zbieżny
- rozszerzenie źrenic
- cicha mowa
- chrypka
- ciężkie zaparcia
- wzdęcia
- bóle brzucha
- porażenie lub osłabienie różnych grup mięśni
Zobacz również:
- Hormonalna terapia zastępcza w leczeniu osteoporozy
- Nadciśnienie tętnicze - jak sobie z nim radzić?
- Migrena - przyczyny i objawy
- Pierwotna nadczynność gruczołów przytarczycznych
- Żółtaczka - rodzaje, objawy
- Objawy kliniczne tamponady serca
- Zapalenie płuc - rodzaje, objawy, leczenie
- Kamica przewodowa - objawy, leczenie
O rozpoznaniu choroby decyduje najczęściej wywiad oraz typowe objawy, a obecność toksyny w organizmie potwierdza się badaniem krwi.
W leczeniu zalecana jest hospitalizacja. Leczenie rozpoczyna się od płukania żołądka i głębokiej lewatywy. Chory powinien być bardzo ostrożnie karmiony, gdyż istnieje ryzyko zachłystywania się. W celu zapobieganiu powikłaniom stosuje się chemioterapeutyki, a jeśli zaistnieje potrzeba przeprowadza się intubację, tracheostomię oraz kontrolowane oddychanie.
Śmiertelność jest dość wysoka, a okres zdrowienia długotrwały.
Zapobieganie polega na ochronie produktów spożywczych oraz niespożywaniu przeterminowanych konserw mięsnych. Konserwy powinny być przechowywane w niskiej temperaturze, gdyż hamuje to rozwój bakterii i wytwarzanie jadu. Szczepienia ochronne stosowane są jedynie u osób bardzo narażonych na zatrucie.