Szukaj

Zatrucie jadem kiełbasianym, czyli botulizm

Zatrucie jadem kiełbasianym, inaczej zwane botulizmem wywołane jest przez laseczkę botulinową produkującą egzotoksynę. Zarazki żyją w przewodzie pokarmowym zwierząt i człowieka, oprócz tego mogą się znajdować także w mule dennym zbiorników wodnych. Laseczka botulinowa jest jedną z najgroźniejszych trucizn.

Podziel się
Mięso mielone
Zatruć można się poprzez zjedzenie konserw mięsnych, a rzadziej jarzynowych, owocowych i rybnych, w których znajdują się zarazki. Często przetwory wytwarzane w warunkach domowych, lub przeterminowana lub niewłaściwie przechowywana żywność zakupiona w handlu. Choroba rozwija się od kilku do 48 godzin.

Objawy botulizmu:

  • powiększająca się suchość w jamie ustnej i gardle
  • zaburzenia wzrokowe – zamglone lub podwójne widzenie
  • opadanie powiek
  • zez zbieżny
  • rozszerzenie źrenic
  • cicha mowa
  • chrypka
  • ciężkie zaparcia
  • wzdęcia
  • bóle brzucha
  • porażenie lub osłabienie różnych grup mięśni
W ciężkich przypadkach botulizmu porażeniu ulegają również mięśnie oddechowe, prowadząc do powstania niewydolności oddechowej. Gorączka może wystąpić w powikłaniach choroby, takich jak zachłystowe zapalenie płuc czy zakażenie dróg moczowych.

O rozpoznaniu choroby decyduje najczęściej wywiad oraz typowe objawy, a obecność toksyny w organizmie potwierdza się badaniem krwi.

W leczeniu zalecana jest hospitalizacja. Leczenie rozpoczyna się od płukania żołądka i głębokiej lewatywy. Chory powinien być bardzo ostrożnie karmiony, gdyż istnieje ryzyko zachłystywania się.  W celu zapobieganiu powikłaniom stosuje się chemioterapeutyki, a jeśli zaistnieje potrzeba przeprowadza się intubację, tracheostomię oraz kontrolowane oddychanie.

Śmiertelność jest dość wysoka, a okres zdrowienia długotrwały.

Zapobieganie polega na ochronie produktów spożywczych oraz niespożywaniu przeterminowanych konserw mięsnych. Konserwy powinny być przechowywane w niskiej temperaturze, gdyż hamuje to rozwój bakterii i wytwarzanie jadu. Szczepienia ochronne stosowane są jedynie u osób bardzo narażonych na zatrucie.